
 

 

USPTO ISSUES FINAL RULES TO IMPLEMENT  
35 U.S.C. §103(C)(2) PROVISION EXCLUDING FROM AN 

OBVIOUSNESS ANALYSIS CERTAIN PRIOR ART OWNED BY 
PARTIES TO A JOINT RESEARCH AGREEMENT 

October 3, 2005 
 The Patent Office has issued final rules to implement 
the December 10, 2004 revisions to 35 U.S.C. §103(c).  As 
discussed in our December 10, 2004 Special Report, prior 
35 U.S.C. §103(c), now 35 U.S.C. §103(c)(1), excludes 
subject matter that otherwise qualifies as prior art against a 
claimed invention only under 35 U.S.C. §102(e), (f) and (g) 
from being relied upon in an obviousness analysis of the 
claimed invention if the prior art and the claimed invention 
are commonly owned.  Added 35 U.S.C. §103(c)(2) 
excludes similar subject matter that is not commonly owned 
so long as the claimed invention was made by or on behalf 
of parties to a joint research agreement (JRA).  The Patent 
Office's final rules detail how applicants can take advantage 
of this safe harbor provision of 35 U.S.C. §103(c)(2). 
 
I. Revision of 35 U.S.C. §103(c) 

 35 U.S.C. §103(c) was revised effective December 10, 2004 
to include new paragraphs (2) and (3).  As revised, 35 U.S.C. 
§103(c) now reads: 
 
 "(1)  Subject matter developed by another person, 
which qualifies as prior art only under one or more of 
subsections (e), (f), and (g) of section 102 of this title, shall 
not preclude patentability under this section where the 
subject matter and the claimed invention were, at the time 
the claimed invention was made, owned by the same person 
or subject to an obligation of assignment to the same 
person. 
 
 (2)  For purposes of this subsection, subject matter 
developed by another person and a claimed invention will 
be deemed to have been owned by the same person or 
subject to an obligation of assignment to the same person if 
 

  (A)  the claimed invention was made by or on 
behalf of parties to a joint research agreement that was in 
effect on or before the date the claimed invention was 
made; 
 
  (B)  the claimed invention was made as a result of 
activities undertaken within the scope of the joint research 
agreement; and 
 
  (C)  the application for patent for the claimed 
invention discloses or is amended to disclose the names of 
the parties to the joint research agreement. 
 
 (3)  For purposes of paragraph (2), the term 'joint 
research agreement' means a written contract, grant, or 
cooperative agreement entered into by two or more persons 
or entities for the performance of experimental, 
developmental, or research work in the field of the claimed 
invention." 
 
II. How to Take Advantage of 35 U.S.C. §103(c)(2)  

 Subject matter (i.e., a patent or published application) 
that is available only under one or more of 35 U.S.C. §102 
(e), (f) or (g) can be precluded from use against the claimed 
invention under 35 U.S.C. §103(a) (i.e., excluded from an 
obviousness analysis) where the three criteria in 35 U.S.C. 
§103(c)(2) are satisfied.   
 
 To take advantage of 35 U.S.C. §103(c)(2), the 
applicant must (1) amend the specification to disclose the 
names of the parties to a JRA (37 CFR 1.71(g)(1)) and 
(2) file a statement stating that (a) the subject matter sought 
to be disqualified and the claimed invention were made by  
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or on behalf of parties to a JRA that was in effect on or 
before the date the claimed invention was made, and 
(b) the claimed invention was made as a result of activities 
undertaken within the scope of the JRA (37 CFR 
1.104(c)(4)(iii)). 
 
 A broad reading of 35 U.S.C. §103(c)(2) does not 
appear to place any ownership requirements upon the 
subject matter sought to be disqualified (that is, the prior 
art).  However, the Patent Office is interpreting the statute 
to be limited to excluding from the 35 U.S.C. §103(a) 
(i.e., obviousness) analysis only prior art owned by one or 
more parties to the JRA.  Thus, the Patent Office is 
requiring the statement to include an indication that the 
prior art sought to be disqualified was made by or on behalf 
of (i.e., owned by) one or more parties to the JRA.  
 

A. Time Limit and Fee for Submitting the 
Amendment to the Specification 

 37 CFR 1.71(g)(2) specifies that a processing fee will 
be required for entering the amendment to the specification 
if such amendment is not made within certain timeframes.  
The processing fee is currently set at $130, and is required 
unless the amendment is filed within three months of the 
application filing date or date of entry into the U.S. national 
stage, or before the mailing of a first Office Action on the 
merits (including a first Office Action after filing a request 
for continued examination), whichever is later. 
 
 It is difficult to anticipate what prior art might be cited 
by an Examiner against a claimed invention prior to 
examination.  Thus, we anticipate that in most cases, the 
names of the parties to a JRA will not be added to the 
specification until needed to invoke the safe harbor 
provisions of 35 U.S.C. §103(c)(2), for example in response 
to a rejection.  Accordingly, we anticipate that it will be 
necessary in most cases to submit the required fee (or the 
fee for a request for continued examination) when filing an 
amendment to add the names of the parties to the JRA to 
the specification. 
 

B. Form of the Required Statement 

 Once we confirm that (1) the subject matter sought to 
be disqualified under 35 U.S.C. §103(c)(2) is owned by one 
or more parties to a JRA, (2) the claimed invention was 
made by or on behalf of parties to the JRA, and (3) the JRA 
was in effect on or before the date the claimed invention 

was made, we can prepare and file the appropriate 
statement.  The statement is governed by 37 CFR 
1.104(c)(4)(iii). 
 
 The statement must be on a separate page and must be 
signed.  We can sign the statement if we have an 
appropriate power of attorney on record in the application.  
Otherwise, the statement must be signed by the applicant or 
by the assignee of the entire interest. 
 
III. Double Patenting and Terminal Disclaimer 

Practice Under 35 U.S.C. §103(c)(2) 

 Although not codified in a specific rule, the Patent 
Office's discussion of the final rules includes a summary of 
the guidelines that an Examiner is to follow when making a 
double patenting rejection over the claims in the 
disqualified prior art.  The guidelines indicate that if the 
applicant has not already filed the appropriate terminal 
disclaimer, a double patenting rejection will be made in an 
application if (a) a statement has been filed under 37 CFR 
1.104(c)(4)(iii) to disqualify the prior art application or 
patent under 35 U.S.C. §103(c)(2) (which statement would 
confirm that the application and the disqualified prior art 
were each made by or on behalf of parties to the JRA), 
and (b) the application claims an invention that is not 
patentably distinct from an invention claimed in the 
disqualified prior art.   
 
 Thus, a double patenting rejection will not be made 
until after the safe harbor provisions of 35 U.S.C. 
§103(c)(2) have been invoked by an applicant, whereby the 
Patent Office will then treat the application and the 
disqualified prior art as commonly owned for purposes of 
the double patenting analysis. 
 
 If an obviousness-type double patenting rejection is 
made, a terminal disclaimer may be filed to overcome such 
rejection.  Under 37 CFR 1.321(d), the terminal disclaimer 
must include a waiver of the right to separately enforce any 
patent granted on the application and the patent forming the 
basis for the double patenting rejection, and must include an 
agreement that any patent granted on the application be 
enforceable only for and during such period that the patent 
granted on the application and the patent forming the basis 
for the double patenting rejection are not separately 
enforced. 
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 The terminal disclaimer to overcome a JRA art based 
double patenting rejection thus must include a waiver of the 
right to separately enforce the patent issuing from the 
application and the patent forming the basis for the double 
patenting rejection (i.e., the disqualified prior art).  This 
required waiver must be kept in mind in all licensing/ 
ownership transfer arrangements concerning the patent in 
which the terminal disclaimer is filed. 
 
IV. Recordation of the JRA 

 The final rules include provisions permitting 
recordation of the JRA in the Patent Office records.  
However, as recordation is not required to invoke the 
safe harbor provisions of 35 U.S.C. §103(c)(2), and as 
JRAs often include substantial amounts of proprietary 
information, there will often be no benefit to recording 
a JRA. 
 
 If it is decided to record a JRA, the cover sheet 
accompanying the JRA must identify the names of the 
owner of the application, identify the names of each party 
to the JRA, and indicate the date that the JRA was executed 
(37 CFR 3.31(g)). 
 
V. Significant Changes from Interim Rules 

 Prior to issuance of the final rules, the Patent Office 
had issued interim rules for taking advantage of the 
35 U.S.C. §103(c)(2) safe harbor provision.  In the final 
rules, several changes have been from the interim rules. 
 
 For example, under the interim rules, the specification 
had to be amended to include not only the names of the 
parties to the JRA, but also the date the JRA was executed 
and a concise statement of the field of the claimed 
invention.  The final rules have eliminated the latter two 
requirements.  If an amendment was filed under the interim 
rule practice, we recommend filing a further amendment to 
eliminate the date of execution of the JRA and the concise 
statement from the specification.  Such information is no 
longer needed to take advantage of the safe harbor 
provision of 35 U.S.C. §103(c)(2), and may now only serve 
to provide a basis for an opponent to attack the validity or 
enforceability (for example on the grounds that the 
information was erroneous or intentionally inaccurate/ 
incomplete, etc.) and/or scope (for example on the grounds 
that the concise statement on the field of the invention 

limits the scope of the claims) of a patent issuing with this 
unnecessary information. 
 
 Further, the required terminal disclaimer to overcome a 
JRA art based double patenting rejection was also 
substantially revised.  The interim rules had required the 
terminal disclaimer to also include a waiver of the right to 
separately license the patent granted on the application and 
the patent forming the basis of the double patenting 
rejection, had required the terminal disclaimer to be binding 
on the owner of the disqualified patent, and had required 
the terminal disclaimer to be signed by the owner of the 
disqualified patent.  All of these provisions have been 
dropped from the final rules.  Here again, if a terminal 
disclaimer was filed in accordance with the interim rule 
practice, we strongly recommend filing a new terminal 
disclaimer in accordance with the final rules so as to 
eliminate the now unnecessary interim rule restrictions, for 
example the restriction upon licensing. 
 
VI. Effective Date of Provisions, Including 

Potentially Controversial Change to Effective 
Date of Prior 35 U.S.C. §103(c) 

 The provisions apply to any patent granted on or after 
December 10, 2004, and thus apply to any currently 
pending application. 
 
 In the commentary to the final rules, the Patent Office 
indicates that the provisions of prior 35 U.S.C. §103(c), 
now 35 U.S.C. §103(c)(1), that were previously applicable 
only to applications filed on or after November 29, 1999, 
are now applicable to all applications pending as of 
December 10, 2004 regardless of when filed.  Thus, the 
Patent Office stated that if it is desired to overcome a 
rejection under 35 U.S.C. §103(a) that relies upon 
commonly owned art available as prior art only under one 
or more of 35 U.S.C. §102(e), (f) and (g) in an application 
filed prior to November 29, 1999 (i.e., if it is desired to take 
advantage of 35 U.S.C. §103(c)(1)), it is now only 
necessary to file a statement that at the time the claimed 
invention was made, the prior art and the claimed invention 
were commonly owned or subject to an obligation of 
assignment to the same owner.   
 
 Thus, for applications filed prior to November 29, 1999, 
a continuation application to gain the benefits of §103(c)(1) 
is no longer required, according to the Patent Office's 
interpretation of the new law.  Similarly, according to the 
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Patent Office's interpretation, a reissue application for those 
patents filed prior to November 29, 1999 and issued after 
December 10, 2004 is no longer required to gain the benefits 
of §103(c)(1).  A reissue application is still required for 
patents with filing dates prior to November 29, 1999 and 
issued prior to December 10, 2004, because the law applies 
only to patents issued on or after December 10, 2004. 
 
 The Patent Office's interpretation that the legislation 
revising 35 U.S.C. §103(c) included this revision to the 
effective date of 35 U.S.C. §103(c)(1) is based upon the 
legislation allegedly rewriting 35 U.S.C. §103(c) in its 
entirety, including therein the original provision of 
35 U.S.C. §103(c), and indicating that the amendments 
are applicable to any patent granted on or after 
December 10, 2004. 
 
 However, it is not clear in the legislation that "the 
amendments" refer to all of §103(c) as opposed to just the 
changed language from prior §103(c) (i.e., the addition of 
§103(c)(2)).  Thus, it is not entirely clear that the legislation 
eliminated the requirement for a filing date on or after 
November 29, 1999 in order to gain the benefit of 
35 U.S.C. §103(c)(1).   
 
 Reliance upon the Patent Office's interpretation of the 
legislation is thus not without risk.  For example, if one 
were to rely on the Patent Office's interpretation and take 
advantage of 35 U.S.C. §103(c)(1) in an application filed 
prior to November 29, 1999 without filing a continuation or 
reissue application, there is a possibility that the patent 
could be found invalid where a court finds the Patent 
Office's interpretation improper (and thus that the granted 
patent did not qualify for the provisions of 35 U.S.C. 
§103(c)(1) so that the prior art was not in fact disqualified 
from consideration under 35 U.S.C. §103(a)). 
 

 As a result, until this issue is tested in court, it may 
be advisable, at least in patent applications/patents 
known to have a high importance value, to continue to 
file a continuation application (not an RCE) in pending 
applications filed prior to November 29, 1999, and to file 
reissue applications for patents with filing dates prior to 
November 29, 1999 regardless of when issued, where 
it is desired to rely upon the provisions of what is now 
35 U.S.C. §103(c)(1).  The Patent Office endorsed 
this option in its comments, stating that "in any event, 
applicants currently still have the option of refiling 
any pending application that was filed before 
November 29, 1999, to avoid any possible challenge to 
the application of [35 U.S.C. §103(c)(1)] to their 
application." 
 
 We look forward to responding to any questions you 
may have on these final rules. 
 
 

*  *  *  *  * 
Oliff & Berridge, PLC is a full-service Intellectual Property law 
firm based in historic Alexandria, Virginia.  The firm specializes 
in patent, copyright, trademark, and antitrust law and litigation, 
and represents a large and diverse group of domestic and 
international clients, including businesses ranging from large 
multinational corporations to small privately owned companies, 
major universities, and individual entrepreneurs.  
 
This Special Report is intended to provide information about legal 
issues of current interest.  It is not intended as legal advice and 
does not constitute an opinion of Oliff & Berridge, PLC.  Readers 
should seek the advice of professional counsel before acting upon 
any of the information contained herein. 
 
For further information, please contact us by telephone at 
(703) 836-6400, facsimile at (703) 836-2787, e-mail at 
email@oliff.com or mail at 277 South Washington Street, Suite 
500, Alexandria, Virginia  22314.  Information about our firm can 
also be found on our web site, www.oliff.com. 
 
スペシャル⋅レポートの日本語版は、英語版の発行後、二週
間以内にウエッブ⋅サイトでご覧いただけます。 
 


